Site Rengi


Hamile Yogası Eğitmenlik Eğitimi İçin Birlikte Çalışabiliriz!..
110 Saatlik Yoga Alliance Onaylı bu program 10 tam güne yaygındır. Eğitimler bireysel ve grup eğitimleri şeklinde gerçekleştirilebilmektedir. Kendiniz ya da grubunuz için arayabilirsiniz!..
BİZDEN HABERLER...

yogasya-yoga-felsefesiYoga’ya ilgi duyan tüm bireylere açık söyleşilerdir.

Köklerinin yazılı tarihin gerisine uzandığı hatta insanlık tarihi kadar eski olduğu ifade edilen ve kuşaklar boyunca üstattan öğrenciye şifahen aktarılan Yoga Felsefesi, felsefe ve bilimin birleşmeye doğru adım attığı dönem, bilinen adı ile Vedik Çağ (M.Ö. 4.500-2.500) içerisinde kaleme alınmaya başlanmıştır. Dönemin en önemli yazılı bilgilerinin toplandığı kitaplar ‘Veda’ ismi ile anılmaktadır. Başlıca dört adet Veda bulunmaktadır:

a. Rig Ved
b. Sama Veda
c. Yacur Veda
d. Atharva Veda

İzleyen dönemde Veda’larda ele alınan konuları daha detaylı şekilde açıklayan Brahmana, Aranyaka ve Upanişada adı verilen kitaplar yayınlanmış, akabinde evrenin tarihini anlatmak üzere Purana, dünya gezegenin varoluşunu aktarmak için İtihasa isimli kitaplar yazılmıştır. Anılan tüm bu kitaplarda Yoga hakkında bilgilere rastlamak mümkündür.

Patanjali’nin yoga disiplinini özetlediği “Yoga Sutra” isimli eser ise Klasik Çağ (M.Ö. 100-M.S. 500)’ da karşımıza çıkmaktadır. 195 adet Sutra (Özdeyiş)’dan oluşan eser, sekiz basamaklı yoga yolunu açıklamaktadır. Buna göre yoga aşağıdaki kollardan oluşmaktadır;

a. Yama : Evrensel Ahlak Kuralları
b. Niyama : Disiplin yoluyla bireysel arınma
c. Asana : Duruşlar ‘Vücut Çalıştırma Teknikleri’
d. Pranayama : Nefes ve Bioenerji Teknikleri
e. Prathyahara : Zihnin dışsal duyu ve nesnelerin baskılamasından geri çekilmesi ve özgürleşmesi
f. Dharana : Odaklanma
g. Dhayana : Meditasyon
ı. Samadhi : Üstün meditasyon yoluyla süper bilinç aşamasına erişilmesi. Aydınlanma.

Süreç, yoga tarihinin gelişimsel sürecine kısaca değinilerek başlatılarak, klasik dönemde Patanjali’nin sistematize ettiği sekiz basamağın alt unsurlarının incelenmesi ile yönlendirilir ve varoluşçu yaklaşım perspektifinde klasik olarak başvurulan Yoga kaynakları incelenir.

Tweetle
Yoga Dersleri
14 Eylül 2016
1.000 kez görüntülendi
Etiketler: Etik, Felsefe, Klasik Yoga, yoga, yoga felsefesi, Yoga ve Etik
error: Content is protected !!